Hvad skal det nye 2035-klimamål være? Her er vores anbefalinger.
Det store opgør efter nytår, bliver hvad Klimaloven 2.0 skal indeholde.
Klimabevægelsen er gået sammen med de andre grønne organisationer om en fælles vision, for en ny ambitiøs og retfærdig klimalov. Læs alle anbefalingerne herunder.
Christina Ihler - 13/12 2024
Danmark skal være et nulemissionssamfund i 2040, og derfor skal vi nå mindst 90% reduktion i 2035, i forhold til 1990. Det anbefaler vi i Klimabevægelsen, sammen med en række andre grønne organisationer.
Men samtidig skal vi tage meget mere ansvar for vores egne globale udledninger. For Danmarks reelle klimaaftryk er langt større, end hvad der i dag regnes med i klimaloven.
Anbefalinger til globale mål:
Importen af træer til afbrænding skal forbydes inden 2035, og import af soja til foder inden 2040.
- Som vi lige har set i Operation X, er det fuldstændig grotesk at Danmark rydder skove ude i verden, for at pynte på vores klimaregnskab.
Afbrænding af træ-biomasse skal reduceres med mindst 90%.
De forbrugsbaseret udledninger skal ned med 60%.
Vores udledninger fra international transport bør falde med 80%.
Reduktionsmål på 70% for finanssektorens finansierede udledninger.
- Fordi danske banker og pensionsselskaber, igennem deres investeringer, udleder dobbelt så meget som Danmark officielt gør.
Samtidig skal Danmark sætte ambitiøse mål for klimabistanden.
Forpligtende klimamål er vigtige
Klimapolitikken har brug for fyrtårne, så alle ved, hvad vi styrer efter. Derfor er det vigtigt med reduktionsmål, så politikerne er forpligtet til at levere og ikke bare kan nøjes med flotte ord og skjule emissionerne i udlandet.
Vi skal lære af Klimalovens mangler. Derfor mener Klimabevægelsen også at Regeringen bør følge Klimarådets anbefaling, om at opgørelsen laves ud fra et CO2-budget i stedet for et punktmål.
Du kan læse vores fælles indlæg i Politiken i dag: "Klimalov 2.0 skal redde Danmarks klimaindsats"
Læs hele notatet med de grønne organisationers anbefalinger her: