Vi skal rettens vej

Det er på tide at vi sætter en stopper for ulovlig greenwashing. Klimaskadeligt kød bliver markedsført som klimavenligt. Klimaskadelige infrastrukturprojekter bliver markedsført som grønne. Vi går nu rettens vej, men vi ønsker din opbakning. Se og del vores forklaringsvideo, og læs mere om sagerne herunder.

Greenwashing Lynetteholm Klimaloven

Se og del på:

Af Slaunger - Eget arbejde, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=36037601

Vestre Landsret, Slaunger, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=36037601

Retssag mod Danish Crown

Sammen med Dansk Vegetarisk Forening og Den Grønne Ungdomsbevægelse har vi sagsøgt virksomheden Danish Crown for brud for markedsføringslovgivningen. Det går ikke at kalde svinekød for klimavenligt. Du kan læse mere herunder eller i vores artikel om sagen.

  • Ved at bruge udsagnene ‘klimakontrolleret gris’ og ‘dansk gris er mere klimavenlig, end du tror’ har Danish Crown lavet kampagner som vildleder forbrugerne i strid med markedsføringslovens § 5.

  • Sagen skal i Vestre Landsret i 20. november 2023. Brancheorganisationerne Dansk Industri og Landbrug & Fødevarer har nu valgt at kaste sig ind i sagen på Danish Crowns side. Det betyder at vi at op imod nogle af Danmarks mest pengestærke aktører.

  • Klimabelastningen fra et kilo grisekød er ca. 4,6 kg CO2 per kg grisekød. For de fleste plantebaserede fødevarer er belastningen 1 kg eller mindre (Concito 2018)

    Hvis arealanvendelsen indregnes, bliver belastningen på i alt 10,8 kg CO2 per kg grisekød (WRI 2020)

    Danmark producerede 1,97 millioner ton grisekød i 2018 (Landbrug & Fødevarer 2019). Det svarer til en samlet årlig belastning fra dansk griseproduktion på 21,28 millioner ton CO2. Til sammenligning er Danmarks målsætning for hele landets samlede maksimale CO2-udledning i 2030 (70 %-målsætningen) på godt og vel 22 millioner ton CO2.

  • Greenwashing er et trick, hvorved virksomheder vildleder eller laver falsk markedsføring for deres produkter til forbrugeren, for at få en øget omsætning. Metoderne kan være at bruge klimavenlige ord; miljøvenlig, CO2-neutral, bæredytig eller at deres produkter er mere klimavenlige end tilsvarende produkter. Hvis der ikke er belæg for dette, så er det hvad man vil kalde for greenwashing.

  • Greenwashing er et problem, fordi det skaber en økonomisk gevinst for virksomheden ved at vildlede forbrugeren til at tro at de handler grønnere, men at det modsatte sker. Virksomheden behøver derfor ikke at ændre adfærd, men derimod kun markedsføringstaktik, som i sidste ende vil medføre at drivhusgasserne stiger.

    Problemet opstår for eksempel ved at få en gris til at fremstå som klimavenlig, så forbrugeren i god tro tilvælger grisekød fremfor noget som reelt er klimavenligt.

  • Hvis Klimabevægelsen vinder sagen, er det en sejr for klimaet og befolkningen. Det er med til at vise hvordan markedføringslovens skal bruges for at klimaet kan sejre indenfor lovens rammer.

    Derfor vil sejren af denne sag give håb om at få trukket en streg i sandet. Det skal ikke være muligt for virksomheder at bruge millioner på at markedsføre klimaskadelige produkter som ‘grønnere’ eller ‘klimavenlige’.

    Det skal være nemt og transparent at vide hvad der er klimavenligt, og hvad der ikke er.

Østre Landsret, Nick3333333, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=121591247

Retssag mod Projekt Lynetteholm

Overalt i landet forsøger politikere at haste projekter gennem uden at anerkende konsekvenserne. Vi har valgt at sagsøge staten så vi kan standse Projekt Lynetteholm - en af de største fossile projekter i Danmarkshistorien.

  • Klimabevægelsen sagsøger groft sagt staten og By & Havn for at ignorere nogle vigtige miljøproblemer med Lynetteholm-projektet. Man tog ikke i miljøvurderingerne hensyn til bl.a. klimaeffekt af den planlagte ringvej og metro, og man tog ikke hensyn til, at der skal bygges 2½-3 mio. etagemeter bolig- og erhvervsbyggeri til 35.000 beboere og et tilsvarende antal arbejdspladser. Man tog heller ikke alvorligt bl.a., at en ændring af vandgennemstrømningen til Østersøen kan få stor betydning for havmiljøet. Det mener vi er forkert, og derfor har vi stævnet.

  • Anlægsloven for Lynetteholmen er blevet godkendt på et forhastet grundlag, i strid med Europa-Parlamentets og Rådets direktiver 2011/92/EU, 2014/52/EU og 2001/42/EF.

  • Sagen skal i Østre Landsret 22. november 2023. Vi vil give advokaterne al vores støtte før de går i retten. Derfor vil vi møde op foran Østre Landsret inden retssagen begynder.

  • Lige nu bygges der adskillelige projekter overalt i Danmark. Motorveje, lufthavnsudvidelser, rørledninger og nu også en kunstig ø. Problemet er at disse projekter ofte ikke er forenelige med vores klimamål, da der bruges store mængder energi og materialer på en uansvarlig måde, som binder os langt ud i fremtiden.

Overhold klimaloven

Den 3. oktober afleverede vi over 20.000 underskrifter til Folketinget. Vi kræver at regeringen stopper manipulation med klimatal samt sørger for at vi overholder klimaloven.

  • Mediet Zetland har 28. april 2023 afdækket at klimaministeriet har tvunget embedsmænd til at regne på en måde, så regeringens indsats ser bedre ud.

    Samtidigt kunne mediet Klimamonitor dagen forinden afdække, at klimaministeriet ønsker helt at overtage opgaven fra eksperterne i Energistyrelsen. Det øger risikoen for politisk diktering af videnskaben.

    Senest har DR dækket at regeringen har urealistiske forventninger til hvor meget CO2 Danmark kan fange og optage i 2025. Regeringen tvinger dog fortsat vores embedsmænd til at regne med urealistiske tal.

    Danmark skal opnå vigtige klimamålsætninger i 2025 og 2030. Men med politisk påvirkede tal, kan vi ikke vurdere, om regeringens klimatiltag virker eller ej. Når der bliver manipuleret med centrale beregninger vil det se ud som om at vi behøver færre klimatiltag for at nå vores klimamål, selvom det helt modsatte gør sig gældende.

  • Regeringen skal sikre en klar armslængde til sine faglige rådgivere. Der må ikke komme flere ‘beregningssager’.

    Hvis vores fageksperter mener at vi ikke kommer i mål, skal regeringen implementere en straksindsats der får Danmark tilbage på sporet. Klimabevægelsen har udviklet 17 tiltag der kan rette op på den danske klimapolitik.

    Danmarks klimalov - herunder de afgørende 2025- og 2030-målsætninger - må og skal overholdes.

  • Hvis du skriver under på vores krav vil vi forelægge dem for Folketinget og regeringen. Vores krav og underskrifter vil også blive brugt offentligt i annoncer, for at gøre flere borgere opmærksomme på problemet.

    Hvis regeringen fortsat ikke ønsker at overholde sin egen klimalov vil vi undersøge mulighederne for juridisk handling.

Støt vores klimakampagner

Ved at blive fast støtte kan du bidrage til vores arbejde for at bremse klimakrisen.

Læs mere om retssagerne her